Loading

HISTORIE


Amsterdam was in 1972 het decor van de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die eens in de tien jaar in Nederland wordt gehouden. Hiervoor werd tussen de westelijke oever van de Amstel en de stadswijk Buitenveldert het Amstelpark aangelegd. Het Floriadeterrein was echter groter.Ook het Beatrixpark en een deel van het dijklichaam waarop later de Ringweg Zuid werd aangelegd en station Amsterdam RAI werd gebouwd, maakten deel uit van de Floriade.

Een van de attracties in het nieuwe Amstelpark was een 3,7 kilometer lange ringspoorlijn langs bijzondere objecten. De spoorwijdte bedroeg 600 mm. Voor de treindienst kwamen twee Porschetreinen naar de hoofdstad: de lichtgroene was een exemplaar uit de eerste serie en de tweede, lichtblauw van kleur, kwam uit de derde serie.

Na de Floriade keerden de treinen terug naar Duitsland en beide reden op de IGA 1973 in Hamburg. Hoewel er geen treinen meer waren, bleven de sporen in het Amstelpark liggen. Na enige tijd kwamen twee treinen terug. De lichtgroene, die al eerder in Amsterdam was, en een groene trein, waarschijnlijk uit de laatste, voor Keulen gebouwde serie. De lichtgroene trein bleek uiteindelijk een blijvertje en rijdt nu nog steeds haar rondjes als Amstel trein. Begin jaren negentig schilderde men de loc zwart met rood en kregen de rijtuigen een rode bies.

In 2005-’06 wisselde de loc nogmaals van kleur. Dit keer werd ze ivoorwit met zwarte motorkap en bovendeksel. Tevens moesten vanwege ouderdomsverschijnselen grote delen van de neus worden vervangen. Daarbij verdwenen de derde schijnwerper, de baanruimer en de later aangebrachte Kever-richtingaanwijzers. Ook de patrijspoorten waren niet meer te redden; hun plaats werd ingenomen door roosters. De rijtuigen waren toen al donkergroen gespoten.

Lees meer over de historie van de Amsteltrein in de publicatie van OP DE RAILS van mei 2012
Klik hier om de PDF te openen


  • Amsteltrein op de Floriade 1972

 

  • De twee Porschetreinen in het Amsterdamse Amstelpark 5 mei 1975.

 

  • De Porschetreinen in het Amstelpark.